Transform the underlined sentences of the passage below according the direction given beside each.
1. (a) Computer is one of the greatest invention of modern science.(Positive).It renders great service to mankind .(b) A Computer is a blessing on earth.(negative).(c) Though it is a blessing, it has dark sides.(Simple) (d) Computer now a days being used in almost every sphere by the people.(Active)(e) We cannot but depend on it.(Affirmative.)
Answer:
Very few inventions of modern science are as great as computer. (b) A
computer is not a curse on earth.(c) In spite of being a blessing, it
has dark sides. (d) The people are using computers in almost every
sphere now-a-days. (e) We must depend on it.
2. (a) Information technology is a wonderful invention (Exclamatory) (b) There are many things that can be included in technology.(Simple).(c) Computer has preshed the modern age a step ahead .(Complex).It can do many things.(d) Internet is the latest invention in the communication system.(Interrogative).(e) We should know the use of computer and internet in our daily life.(Omit should by using it.)
Answer(a)
What an invention information technology is! (b) Many things can be
included in technology. (c) It is computer which has preshed the modern
age a step ahead. (d) What is the latest invention in the communication
system? (e) It is necessary to know the use of computer and internet in
our daily life.
3. Student life is the time of preparation for future life.(a) Study is the first and foremost duty of a student.(Complex).(b)As they are assets to the nation, they should equip themselves accordingly.(Compound).Proper emphasis should be given to their studies (c) They must be punctual, industrious, preserving and truthful.(Negative).He should also cultivate good manners.(d) If a student is devoted to studies, he will surely shine in life.(Simple).A student should take part in co-curricular activities which help him to express his invite talents.(e) A good student should be conscious of politics but should not be the cat’s paw of the shrewd politicians.(Complex).
Answer
(a) It is the study which is the first and foremost duty of a student.
(b) They are assets to the nation and so they should equip themselves
accordingly. (c) They cannot become punctual, industrious, preserving
and truthful. (d) Being devoted to studies, a student will surely shine
in life. (e) Though a good student should be conscious of politics, he
should not be the cat’s paw of the shrewd politicians.
4. (a)English is a foreign language.(Negative) (b) Without learning English, we cannot hope to get any job.(Complex).(c) The man who knows English well can go abroad (Simple).(d) We must learn English.(negative)(e) Everybody knows the truth.(Passive)
(a)
English is not a native language. (b) If we do not learn English, we
cannot hope to get any job. (c) A man knowing English well can go
abroad. (d) We cannot but learn English. (e) The truth is known to
everybody.
5. We live in Bangladesh (a) She is not the poorest country in the world (Positive) Too many people live if in here. (b) It is not possible for her to give employment to all these people. (Complex).(c) People can train themselves in one or other of the vacations.(Passive)(d) Bangladesh can engage her human resources only after exploring all her other resources.(Complex).Until then she can fruitful utilize her manpower in overseas employment.(e) Thus she earns a lot of foreign exchange.(Complex).
Answer
(a) Few other countries in the world are as poor as she. (b) It is not
possible for her that she can give employment to all these people. (e)
People can be trained by themselves in one or other of the vacations.(d)
Bangladesh can engage her human resources only when she will explore
all her other resources. (e) It is the way that she earns a lot of
foreign exchange.
6. (a)Everybody believes education is the backbone of a nation.(Simple)(b) No nation can prosper neglecting education.(Complex).(c) It is more powerful than anything else.(Superlative) (d) Only education gives us the light of knowledge.(negative) (e) So, everybody should realize it and act accordingly.(Passive).
Answer
(a) Everybody believes education to be the backbone of a nation. (b) No
nation can prosper if they neglect education. (c) It is the most
powerful of all things. (d) Nothing but education gives us the light of
knowledge. (e) So, it should be realized by everybody and act
accordingly.
7. (a)One can prosper in life by working hard.(Negative) (b) We have to work hard to gain or to earn money (Complex) (c) Those who are Idle always lag behind.(simple) (d)Idle people are not but burden of the society.(Simple) (e) They give nothing to the country.(Interrogative)
Answer
(a) None can prosper in life without working hard. (b) We have to work
hard so that we can gain fame or earn money.(c) The Idle always lag
behind. (d) Idle people are only the burden of the society. (e) Do they
give anything to the society?
8. (a) Strategy is more important than any other thing in the examination.(Superlative) (b) Any answer in the examination should not be elaborated.(Active).(c) After getting the question paper, he should read through it carefully. (Complex).(d) At first glance the questions may not seem easy.(Affirmative).it becomes gradually easier.(e) A student should attempt to answer all the questions so that he may get good marks.(Simple).
Answer:
(a) Strategy is the most important thing in the examination. (b) Anyone
should not elaborate any answer in the examination. (c) After he gets
the question paper, he should read through it carefully. (d) At first
glance the questions may seem difficult. (e) A student should attempt to
answer all the questions to get good marks.
9. Man is mortal. (a) All men must die. (Negative) (b) It matters little if a man lives many years or not (Interrogative). (c) Our life is not measured by months or years.(Active).(d) The people who live only for their own interest are not real human beings. (Compound) (e) Their life is not better than that of a beast.(Positive).So, we should try our best to do something for society.
Answer
(a) No man can escape/avoid death. (b) Does it matter much if a man
lives many years or not? (c) We do not measure our life by months or
years. (d) Some people live only for their own interest and they are not
real human beings. (e) Their life is as bad as that of a beast.
10. Knowledge is power. There is no doubt about it. (a) We can control nature with the help of knowledge.(Complex).(b) If we have no knowledge we are helpless. (Simple)(c) As our knowledge is increasing we know more about nature. (Compound).Our life has become much better than it was before. (d)We can think of a very bright future. (Complex). (e) But we should use our knowledge properly.(Passive).
Answer: It is knowledge with the help of which we can control nature. or
It is with the help of knowledge that we can control nature.(b) We are
helpless without knowledge. Or Having no knowledge, we are helpless.(c)
Our knowledge is increasing and we know more about nature. (d) We can
think of a future which is bright.(e) But our knowledge be used
properly.
11. (a) We work hard to attain success in life.(Complex).(b) Peace and prosperity is not possible without being industrious.(Affirmative).(c) A man who leads an idle life, brings misery for his life.(Simple).(d) He can never help of the society.(Passive).Such kind of man is the burden of the society.(e) Everybody dislike him.(Negative).
Answer:(a)
We work hard so that we can attain success in our life. (b) Anything
but peace and prosperity is possible without being industrious. (c) By
leading an Idle life, a man brings misery for his life. (d) People of
the society can never be helped by him. (e) Nobody likes him.
12. The name of our country is Bangladesh. (a) It is a very beautiful, small and fertile country. (Exclamatory ) Dhaka is the capital of our country. The other name of Dhaka is Jahangir Nagar.(b)He founded the city of Dhaka. (Passive).(c) It is the biggest in Bangladesh.(Positive).Many times I went to Dhaka.(d) When I arrived my friend took me to his house.(Simple).(e) We are proud of our country.(Negative).
Answer
(a) How beautiful, small and fertile country it is! (b) The city of
Dhaka was founded by him.(c) No other cities in Bangladesh are as big as
this.(d) On my arrival my friend took me to his house.(e) We are not
ashamed of our country.
13. (a) Unemployment is a state when a man has no work to earn money.(Simple)(b) It is a social evil which hampers the progress of social life.(compound).(c)The prosperity of a society depends upon the reasonable income of its able-bodied person.(complex).So every-able bodied person should have some suitable work.(d)This increases the per capital income.(Passive).This
also increases the standard of living of the people and ensures overall
progress of the state. On the other hand, unemployment hinders social
progress, disturbs peace and leads to social crimes.(e) Unemployment is a social evil which must be cured at any cost .(Negative).
Answer
(a) Unemployment is a state of having no work to earn money.(b) It is a
social evil and it hampers the progress of social life.(c) The
prosperity of a society depends upon the reasonable income of its
persons who are able bodied.(d) The per capita income of a country is
increased by this.(e) Unemployment is a social evil which must be
endured at any cost.
14. (a) Books are men’s best companions in life.(negative ).You may many good friends.(b) But you may not get them when you need them.(Simple).One or two may prove false and do much harm.(c) But books are always prepared to be by your side.(Negative)(d) Some books will make you laugh.(Passive).Some others give you much pleasure, new knowledge and ideas.(e) They are your real friends in your life.(Negative –interrogative).
Ans
(a) Books aren’t men’s worst companions in life.(b) But you may not get
them when necessary.(c) But books are never unprepared to be our
side.(d) You will be made to laugh by some books.(e) Aren’t they your
real friends in your life.?
15. (a) We should make the habit of reading books so that we may earn knowledge.(Simple) (b) The books written by famous writers is a great source of increasing our knowledge (Complex).(c) Nobody gets perfection in life if he does not read the books of the great writers (Passive).(d) To make the society civilized there is no alternative to reading books.(Interrogative) (e) A book is our greatest friend.(Positive)
Answer:(a)
We should make the habit of reading books to earn knowledge.(b) The
books which are written by famous writers are a great source of
increasing our knowledge.(c) Perfection in life is gotten by nobody if
the books of the great writers are not read by him.(d) Is there any
alternative to reading books to make the society civilized? (e) No other
friend is so great as a book.
16. (a) Cox’ Bazer is the longest sea beach in the world.(Passive).(b) Everyone knows this (Interrogative)(c) Tourists from home and abroad visit this beach.(Passive)(d)They come here to enjoy themselves (Complex).(e) Our government is going to take some steps to make it more attractive.(Passive).
Answer
(a) No other sea beach in the world is as long as Cox’s Bazer. (b) Who
doesn’t know this? (c) This sea beach is visited by the tourists from
home and abroad. (d) They come here so that they can enjoy
themselves.(e) Some steps are going to be taken by our government to
make it more attractive.
17. Bangladesh is a small country.(a) It was 1971 when Bangladesh got independence (Simple) (b) It is the most significant event in the history of Bangladesh.(Positive).Bangladesh was under the British colonial rule until 1947.(c) The lives of the people of Bangladesh have been shaped by tragedy.(Active).Though growth rate had showed down, it has almost doubled since Independence.(d) Despite many negative aspects, Bangladesh has become a country of possibility .(Complex)(e) The 21 st February,1952 immediately comes to our mind.(Complex).
Answer:(a)
Bangladesh got independence in 1971.(b) No other event in the history
of the people of Bangladesh.(c) Tragedy has shaped the lives of the
people of Bangladesh.(d) Though there are many negative aspects,
Bangladesh has become a country of possibility.(e) It is the 21 st
February,1952 which immediately comes to our mind.
18. (a) The students studying seriously can expect to make an excellent result. (Complex).(b) But most of our students are inattentive to their study (Negative)(c) They kill their valuable time in gossiping and playing with mobile sets or watching Television.(Passive).(d)They do not take their exams seriously (Interrogative).As a result, they are to suffer a lot.(e) So, study seriously and enjoy a better future. (Simple).
Answer(a)
The students who study seriously can expect to make an excellent
result.(b) But most of our students are not attentive to their study.(c)
Their valuable time is killed (by them) in gossiping and playing with
mobile sets or watching Television.(d) Do they take their exams
seriously?(e) So, study seriously to enjoy a better future.
19. (a) Most of the students cannot write the answer scripts properly.(Affirmative).(b) Being unable to make out the questions, they memorize the answers with unnecessary and irrelevant details.(Complex).(c) In spite of the teacher’s suggestion to make a brief answer, they are proved to make a lengthy answer(Compound).As a result, they get poor marks.(d) The students should answer to the questions briefly and to the point to obtain good marks.(Passive).(e) Copying anything blindly is strictly prohibited.(active)
Answer:(a)
Most of the students are unable to write answer scripts properly.(b) As
they are make out the questions, they memorize the answers with
unnecessary and irrelevant details.(c) Teachers suggest them to make a
brief answer but they make a lengthy answer.(d) Answer to the question
should be answered briefly and to the point to obtain good marks by the
students.(e) We strictly prohibit copying any anything blindly.
20. (a) We are proud of our freedom fighters.(Interrogative) (b) Their contribution will never be forgotten.(affirmative).(c) They were inspired by the common people.(active).They sacrificed their valuable lives.(d) Their sacrifice is greater than any other thing.(positive).(e) But today many of them lead a very miserable life.(Complex).
Answer:
Answer(a) Aren’t we proud of our freedom fighters?(b) Their
contribution will be remembered for ever.(c) The common people inspired
them.(d) Their sacrifice is the greatest of all other things.(e) But
today many of them lead a life which is very miserable.
21. Our Motherland Bangladesh is blessed with different eye-catching beauty-spots. Cox’s Bazer sea-beach is one of them.(a) Cox’s Bazer sea beach, the longest sea in the world is very beautiful to look at.(Complex).(b) It is one of the most beautiful sea beaches in the world.(Positive).(c) It is called the Paradise of the Pleasure Seekers for its uncommon beauty . (Active).(d) Everyday uncounted travelers both from home and abroad go there to feed their hungry souls enjoying its soothing beauty.(Compound).(e) Definitely this visits revives one’s dull sprit.(Passive)
Answer:
(a) Cox’s Bazer Sea beach which is the longest sea beach in the world
is very beautiful to look at.(b) Very few sea-beaches in the world are
as beautiful as it.(c) For its uncommon beauty people call it the
Paradise of the pleaser seeker.(d) Everyday uncounted travelers both
from and abroad go there and feed their hungry souls enjoying its
soothing beauty.(e) One’s dull sprit is revived definitely by this
visit.
No comments:
Post a Comment